Infographic - def. versie.jpg

De Marina in de Rijhaven is niet alleen een jachthaven voor maximaal 26 schepen maar heeft vele andere effecten waar de directe omgeving en Rotterdam ruimhartig van profiteert.

 

Werkgelegenheid:

Een Marina in de Rijnhaven genereert veel arbeidsplaatsen. Directe arbeidsplaatsen voor medewerkers in de haven zelf en indirecte arbeidsplaatsen bij toeleveranciers in de omgeving van de haven. Bij het plan zoals nu is geschetst gaat het al snel om circa 200 tot 1000 extra arbeidsplaatsen op verschillend niveau. Deze arbeidsplaatsen worden zoveel mogelijk ingevuld door mensen uit de directe omgeving (Zuid). Ook ligt hier een kans om mensen die momenteel gebruik maken van een sociale ondersteuning aan een baan te helpen. Daarnaast zoeken wij bewust een koppeling met het onderwijs in Rotterdam. Natuurlijk op Maritiem gebied maar zeker ook het gebied van Toerisme en Hospitality.

-

Duurzaamheid:

De Marina in de Rijnhaven wordt de ‘’showroom’’ waarin je kan zien hoe wij in 2020 omgaan met plezierscheepvaart. Duurzaamheid speelt daarbij een zeer belangrijke rol en dat is dan ook een rode draad bij het beleid van de Marina. Denk hierbij aan voorrang en een speciale korting op het liggeld voor schone schepen (green award). Alle schepen dienen verplicht gebruik te maken van walstroom (zero emission ligplaats beleid). De (wal)stroom die we leveren aan de schepen zal groen zijn (en bij voorkeur opgewekt door wind en zon).

Als er een transportkarretje gebruikt wordt in de haven zal deze elektrisch zijn. Ook voor transfers zullen we elektrisch vervoer faciliteren. En, een veelbelovend perspectief is de 'elektrische parlevinker'. Vervoer over water van goederen via elektrische vaartuigen om zo ook de binnenstad te ontzien.

-

 
 

Versterking 'Zuid':

De schitterende schepen met op de achtergrond de prachtige gebouwen op de Wilhelminapier zal de aandacht voor ‘’Zuid’’ nog verder vergroten. Een haven voor grotere jachten ontbreekt op dit moment in Rotterdam en wordt dus een mooie aanvulling voor Rotterdam als wereldhavenstad. Met een Marina in de Rijnhaven fungeert ‘’Zuid’’ als schakel tussen stad en haven. Maar ook een schakel tussen verleden en toekomst. Ooit was de Rijnhaven een van de modernste havens van Europa. En dat wordt die met de Marina weer. Niet als industriehaven maar als podium voor de jachtindustrie waarin Nederland een voorname rol speelt.

Iedereen is welkom op de brede publiektoegankelijke steigers om een kijkje te nemen bij de mooie schepen of om te genieten bij een van de horecagelegenheden op het water. Het grote overdekte terras op het water, waardoor je ook in de winter of bij minder mooi weer toch lekker buiten kan zitten, biedt een fantastisch uitzicht en kan gebruikt worden als drijvend podium. De Marina wordt zo een extra trekpleister voor ‘’Zuid’’.

-

Lokaal economisch aspect:

Als de haven vol ligt dan wonen en werken er zo’n 350 mensen (crew) op de schepen in de Rijnhaven. Deze crew gaat frequent gebruik maken van alle faciliteiten rondom de Rijnhaven. Denk daarbij bijvoorbeeld aan restaurant, bioscoop en café bezoek maar ook aan het inzetten van taxi’s en huurauto’s etc.. Naast alle privé aankopen door de crew zal er voor de schepen veel worden aangekocht. Toeleveranciers in Rotterdam, zowel technisch als non-technisch, zullen hier van profiteren. De bevoorrading van de schepen zal in Rotterdam plaatsvinden. Gasten van de schepen zullen veelvuldig gebruik maken van de in de directe omgeving gelegen hotels. Het nabij gelegen Rotterdam The Hague Airport biedt een makkelijke en relatief korte verbinding met de Rijnhaven. Dit is ideaal is voor bezoekers van de schepen en crew wissels.

-